Midsommar är min favorit högtid och redan några dagar efter längtar jag tills nästa år. Såklart skall det firas med grillat, gott sällskap och en hel del i glaset.

Vad behöver man?

* Snaps
* Någon fruktigt och somrig
* en stor fylld behållare

Snapsen är en viktig del av dagen enligt min vän Johan och det kan jag hålla med om. Jag personligen har aldrig varit en som kan njuta av den traditionella snapsen så har hellre valt en fin vodka i mitt glas. För de som inte njuter av den traditionella snapsen eller vodka så bestämde jag mig att skapa något nytt.

Morötter, chili, ingefära, grapefrukt, apelsin, citron, mandarin, äpple, vindruvor, gurka, päron och rabarber är några av tillbehören jag provade mig fram med. Efter ca. 10 olika tester med hjälp av min mor så hittade vi vinnaren.

Gröna vindruvor
Gurka
Äpple
Mandarin
Ingefära

Som fick göra sällskap med en av mina absoluta favoriter, Standard Imperia vodka (nr.83719 på systembolaget). Vid test dagen innan så smakade det rent sagt “Vad är detta?” som är mitt mål med det mesta jag serverar. Man ska inte kunna sätta finger på vad det verkligen är och såklart ska det vara gott.

50CL Vindruvjuice
20CL Gurkjuice
20CL Mandarinjuice
40CL Äppeljuice
10CL Ingefära
15CL Vodka

Det jag kan rekommendera vid servering testet är att det hela måste förtäras samma kväll för att nå högsta smakupplevelse. Gurka som har väldigt kraftig doft och smak tar över det mesta om det får gotta sig. Det positiva i det hela är att innehållet bortsett från vodkan är väldigt nyttigt. Går absolut att göra utan alkohol!

Något fruktigt och somrig får mig tänka på flertals drinkar t.ex. Frozen daiquri, strawberry smash eller en härlig mango passion mojito.

20Cl Rom
1st Mango
2st Lime
2st passionsfrukt
10Cl passion fruktjuice
12-15 myntablad
2Cl agave (Sockerlag funkar också)
Sodavatten

Receptet är anpassat för 4 personer. Om du har gäster som föredrar alkoholfri så går det perfekt, blanda romen separat så alla kan njuta av det hela.

Jag älskar stå och blanda drinkar men att stå och blanda drinkar för 15 personer en hel kväll blir tröttsamt, svettigt och du får mindre tid att umgås med sällskapet. BÅL! En stor fylld behållare räddar kvällen för alla. När jag gör en bål så följer jag denna metod.

1 del sur
2 del söt
3 del starkt
4 del frukt

och en flaska bubbel (valfritt) men det är alltid kul att poppa en flaska inför dina gäster.

Under midsommar valde jag denna mix.

1 del citronjuice/limejuice
2 del likör mix
– kokosnötrom
– Persika likör
– Fläderlikör
3 del vitrom
4 del fruktjuice
– Ananasjuice
– Passion fruktjuice
+ flaska bubbel, mynta och passionsfrukt.

Så en del kan vara 10cl vid mindre sällskap eller i mitt fall 25cl. Det går absolut byta plats på söt och starkt om man föredrar en mildare men sötare bål än en som ger lite mer tryck.

Detta var mitt midsommar äventyr i år och som jag sa… jag längtar redan till nästa år.